Herrgårdsfröken

Herrgårdsfröken
- en tantnovell av Anders S Nilsson & Petra Berndalen
Ingestrands Camping 2008



Genom det öppna fönstret for en fläktande bris, som fick den lätta tyllgardinen i rörelse. På sängen hade hon lagt sig för att ta igen sig efter det livgivande crocketpartiet. Han hade låtit henne vinna, det hade hon genast märkt, genom hans tydligt medvetna misstag som han så löjligt trodde att hon gick på. Men inte hade hon sagt något, nej, hon lät honom trivas i sin villfarelse. Han kunde gärna få tro att hon var den tossa många tog henne för.

 

Hon lät blicken fara över rummets väggar, som sedan hennes barndom haft ljusa tapeter med favoritblomman förgätmigej. Hennes farfarsfar hade varit med vid bygget av gården, och sedan dess hade den tillhört familjen Broo. Idag ägde hennes far gården, och…

 

Plötsligt hörde Linnea ett skrik som kom från gårdsplanen. Hon for upp i all hast, hennes sjal fastnade i den lilla glasvasen med liljekonvaljer, varpå den obönhörligen rämnde i golvet och splittrades. Hon böjde sig ner för att plocka upp skärvorna. Den vita mjuka huden i handflatan fläktes upp av de sylvassa glasbitarna. Först var det bara ett öppet tomt sår, men strax flödade det röda varma blodet som blandades med de vita oskuldsfulla liljekonvaljerna. Hon tog det som en förebråelse om vad som skulle möta henne på gårdsplanen. Hon förband sin trasiga hand med den franska sjalen hon fått av sin kusin Rutger. Hon ansåg att det var hennes mänskliga plikt och något som herrgårdsetiketten krävde att även en skadad kroppsdel skall se prydlig ut. Ett konventionellt förband var icke att tänka på i detta läge.

 

Hon träder ut på gårdsplanen och får till sin förfäran syn på den späda kvinnofiguren som en gång varit den levnadsglada pigan Rut. Nu låg hennes lekamen i en i skräck förvriden vinkel, vilandes mot den vackra porfyrurna som prydde gårdsplanen. Vår herrgårdsfröken drog häftigt efter andan vid denna groteska åsyn. Genast insåg hon att den fagra möns död ej var naturligt åbringad. Genast rusade hon in i huset igen för att larma länsman. När hon vevat klart sin telefon hördes växelfrökens lugna stämma på andra sidan tråden, vår fröken gastade, så högt som en herrgårdsfröken någonsin kan gasta, att få bli kopplad till Gunnar W., konstapel i byn.

 

- Wernersson, brummade han, när hon äntligen nådde fram. Hon framförde sitt ärende i sitt lugnaste jag och utelämnade få detaljer. Han upplyste att han skulle be Bengtsson ställa trillan i ordning för skyndsam avfärd genast efter aftonmålet.

 

Knappt hade Linnea torkat tåren från sin kind när hon hörde ljudet av de klapprande hovarna från länsmans trilla. Hon hade inte tidigare träffat länsman då han nyligen flyttat till byn. Det var en kraftkarl som steg ned från trillan, en man med pondus. Håret hade grånat vid tinningarna men i hans ögon syntes livsglöd som borgade för att den här mannen var i sina bästa år.

Må han också ha en gnutta skärpa i tanken, tänkte Linnea misslynt.

Fortsättning Följer

Sitter på campingen på min första arbetsdag för sommaren, de första av 398 timmar. Låter helt sjukt. Visserligen är en del av dem timmar då jag sover här, men jag måste upp ibland + sover dåligt + får betalt så det är ju jobb, så de räknas också. Trodde jag skulle glömt allt, men när jag fått pröva på en sak en gång är allt som förut typ. :) Anders jobbade med mig idag mellan 1 och 4, nu jobbar jag själv till 10 då jag ska stänga. Fast innan det måste jag uppdatera grejer på datorn, städa, räkna kassan, låsa in saker i kassaskåpet, släcka, slå på larmet och låsa. Ansvar ansvar - jag är inte van vid det här! Har inte jobbat sen nyårsafton...

Novellen ovan är min och Anders som vi började skriva på förra året. Jag skrev en-två meningar, sen satte sig Anders och skrev några osv. Håkan bidrog med en halv, men briljant, mening också. :) Vad tyckte ni om den? :p

På fredag är det midsommarafton & jag jobbar till torsdag kväll. :) Linn, klara, robin och clara är antagligen i stockholm, linnea och helena i skillingmark, sofi vet jag inte än? och jag kanske ska till Sundsvall :)

Nu ska jag städa och plocka lite - Klara & Linn kommer på besök sen! :)


You're ever welcome with me any time you like



Jag har precis fått veta 100% säkert att jag inte behöver jobba på festivalen!
Först fick jag ons-lör 13-22 på schemat (vilket hade gjort att jag missat nästan allt), och sen
ringde jag runt till arbetskompisarna och hörde, men ingen ville byta och jag trodde att det aldrig skulle gå.. Men jag hittade till slut en som chefen idag godkände att jag byter med! :) Så nu kan jag plötsligt gå alla dagar...underbart.
Yeees, jag kommer få se
Fleet Foxes!

Förra veckan vilade jag (behövligt), såg friskolans show och linns och esteternas konsert, och sen åkte jag & Linn till Stockholm i fredags! Bodde hos Clara och Robine, gick på stan (mindre än tänkt men hann med lite shopping), fikade, åt mat, träffade Agnes, Zacke, Henrik och några till, festade med clara och robin med vin och vattenpipa, linn åkte hem måndag morgon men jag stannade en dag till och träffade Oscar och spelade mario kart, och hade myskväll med Clara och Robine. :)

Kom hem i tisdags. Sen dess har det blivit utgång i strandparken med efterfest i Petters mormors lägenhet, planering inför studenten, studentfirande igår, tagit med Simba till veterinären på en koll idag - han är frisk och kry :) - och sen bal-paraden i ösregn avslutat med en fika på city. :) Ikväll har jag sett på film med mamma & pappa, kändes skönt att vara hemma, de är nog trötta på att jag ränner omkring hela tiden. :p
















RSS 2.0